Dessertvin

Il Roverone

PASSITO - Del Veneto

IGT

Valpolicella, Italien

il Roverone Passito del Veneto

De noga utvalda druvorna plockas för hand i slutet av september. Därefter får de ligga på och torka fram till februari/mars. Därefter pressas druvsaften varsamt. Efter 2 dagar separeras druvsaften från skalresterna. Jäsningen pågår i 20 dagar, med temperatur mellan 8°C till 15°C. Den gyllen gula färgen väcker tillsammans med den pompösa doften alla sinnen, och avslutar middagen på bästa sätt.


Färg: Gyllen gul

Doft: Tydlig ton av honung, torkad frukt, dadlar, fikon, banan och aprikos.

Smak: Perfekt balans av sötma och lång eftersmak av vanilj och acacia honung.

Druvor: Garganega och Malvasia.

Lagring: 30 månader på franska ekfat och 6 månader på flaska.

Syra: 6,20 g/l

Sockerhalt: 96 g/l

Alkoholhalt: 14% vol.

Flaskstorlek: 500ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Serveringstemperatur: 14°C

Passar till: Smördegskakor och nötkakor.

Il Roverone

REICOTO

Della Valpolicella Classico

DOCG

Valpolicella, Italien

il Roverone Reicoto della Valpolicella Classico DOCG

Druvorna skördas för hand i februari/mars. De använder sig bara av druvorna som sitter vid ”öronen” av klasen. Macerationen och jäsningen av druvsaften pågår i 20 dagar, med en temperatur mellan 12°C till 15°C. Grunden till detta dessertvin är vin från Amarone produktionen som man avbryter genom att tillföra lite Grappa så att jäsningen avbryts. Resultatet blir att man får ett Amarone vin med hög sockerhalt, vilket gör det till ett förstklassigt dessertvin.


Färg: Fyllig rubin färg

Doft: Torkad röd frukt, druvor, viol och vild ros.

Smak: Mjuka toner av russin, maraschinos och mandel.

Druvor: 70% Corvina, 20% Rondinella och 10% Sangiovese.

Lagring: 24 månader på franska ekfat, sen 12 månader på flaska.

Syra: 6,70 g/l

Sockerhalt: 91 g/l

Alkoholhalt: 14,5% vol.

Flaskstorlek: 500ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Serveringstemperatur: 16°C

Passar till: Chokladdessert, ostar som t ex Gorgonzola och Rockfort tillsammans med marmelader av röda frukter och fikon.

Jakkalsvlei

HANEPOOT

Västra Kapprovinsen, Sydafrika

Dessertvin Jakkalsvlei Hanepoot

Druvorna växer på sluttningarna vid Outeniqua bergen i Klein Karoo. Skörden sker i slutet av april, vilket är slutet på säsongen i Sydafrika.  När druvorna kommer till gården avstjälkas och krossas dom i öppna jäsningstankar. Där efter får druvmusten och skalen vila i tankar under 48 timmar, innan man pressar all druvmust och separerar den från skalresterna.  En vecka senare grovfiltreras vinet från jästfällning. Den fina jästfällningen blir kvar tills det är dags att buteljera.


Färg: Ljusgul med lite gröna toner.

Doft: Mogen muscat, tropiska frukter och med en hint av citronblommor och nektarin.

Smak: Söt smak av muscat, litchi, honung och med toner av gröna fikon, kryddor och russin.

Druvor: 100% Hanepoot.

Syra: 4,20 g/l

Sockerhalt: 191,6 g/l

Alkoholhalt: 15,5% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Passar till: Desserter eller mjuka ostar, men även som avec. Kan serveras över krossad is, så blir det en fräsch sommardrink.

Systembolagets artikel nr: 54267

Jakkalsvlei

RED MUSCADEL

Västra Kapprovinsen, Sydafrika

Dessertvin Jakkalsvlei Red Muscadel

Druvorna skördas i mitten av april. När druvorna kommer till gården avstjälkas och krossas dom i öppna jäsningstankar. Där efter får druvmusten och skalen vila i tankar under 36 timmar, innan man pressar all druvmust och separerar den från skalresterna. En vecka senare grovfiltreras vinet från jästfällningen. Den fina jästfällningen blir kvar tills det är dags att buteljera.


Färg: Granatäppelröd.

Doft: Mogen muscat, mogna jordgubbar, exotiska kryddor och med en hint av litchi och grapefrukt.

Smak: Mjuk och söt smak av mogen muscat, rooibos, röda bär, söta kryddor och russin.

Druva: 100% Red Muscadel.

Syra: 4,40 g/l

Sockerhalt: 225,8 g/l

Alkoholhalt: 15,5% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Passar till: Desserter eller mjuka ostar, men även som avec. Kan serveras över krossad is, så blir det en fräsch sommardrink.

Systembolagets artikel nr: 54294