Rött vin

Domaine Guerrin & Fils

MÂCON ROUGE

- Les Bruyéres -

Bourgogne, Frankrike

Mâcon Rouge Gamay

Terroiret av Bruyères ligger på en granitisk och sandig jord som gynnar Gamay druvan mycket. De låga sluttningar i öst bidrar att druvorna får en följsam mognad. Druvorna handplockas och efter sortering på vingården läggs druvorna i betongfat 8 till 10 dagar. Druvorna pressas sedan varsamt. 

Druvsaften lagras sedan i cirka 8 månader i amforor och ekfat. Vinerna filtreras lätt innan de tappas upp på flaska.


Färg: Fylligt röd.

Doft: Björnbär, hallon med en lätt kryddig touch.

Smak: Krispiga röda frukter och kardemumma.

Druvor: 100% Gamay

Lagring: 8 månader på ekfat och amforor.

Syra: 3,51 g/l

Sockerhalt: 2,0 g/l

Alkoholhalt: 13% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Passar till: grillat kött.

Serveringstemperatur: 18-20°C

Il Roverone

VALPOLICELLA CLASSICO

DOC

Valpolicella Classico, Italien

Valpolicella Classico

Under oktober månad plockas druvorna för hand. Sedan pressas druvorna varsamt. Därefter separeras druvsaften från skalresterna. Jäsnings-processen varar 8/10 dagar med en temperatur mellan 22°C och 25°C. Valpolicella Classico lätta och smidiga karaktär gör att den på ett utmärkt sätt går att matcha med lättare maträtter.


Färg: Rubin röd

Doft: Härlig blommig doft med toner av röda bär och viol.

Smak: Frisk, torr och balanserad med toner av körsbär och mandel.

Druvor: 70% Corvina, 20% Rondinella och 10% Molinara

Lagring: Ståltank

Syra: 5,70 g/l

Sockerhalt: 0,6 g/l

Alkoholhalt: 12,5% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Serveringstemperatur: 18°C

Passar till: vegetariskt, pasta, fisk, kött och salami.

Il Roverone

CASCINA-ROSSO VERONA

IGT

Valpolicella Classico, Italien

il Roverone Cascina

Under oktober månad skördas druvorna för hand. Efter att druvorna har pressats, tappar man druvsaften på mindre ekfat där det får mogna i 10 till 12 månader. Cascina består av 90% Corvina, de resterande 10% är något som vinmakaren Paolo Fornaser kallar för Valpolicella Blend. De blandningen är en familjehemlighet och ger vinet dess extra karaktär. 


Färg: Intensiv rubin färg

Doft: Toner av mogen frukt, kryddor och  en liten rostad fatkaraktär. 

Smak: Vinet är karaktäristiskt för Valpolicella med en tydlig smak av körsbär, viol och mogen röd frukt.

Druva: 90% Corvina och 10% Valpolicella Blend

Lagring: 10/12 månader på mindre ekfat

Syra: 5,45 g/l

Sockerhalt: 1,4 g/l

Alkoholhalt: 14% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Serveringstemperatur: 16°C

Passar till: kötträtter och hårda ostar

Il Roverone

VALPOLICELLA RIPASSO

CLASSICO SUPERIORE

DOC

Valpolicella Classico, Italien

il Roverone Valpolicella Classico Ripasso Superiore

Druvorna plockas för hand i den regionen av vingårdens som kallas ”La Traversagna”, och ligger i hjärtat av Valpolicella Classico distriktet. De noga utvalda druvorna får sedan sin andra jäsning tillsammans med skal-resterna från Amarone produktionen. Resultatet blir ett fylligt vin som har ett långt avslut där Amarone tonerna känns mycket väl igen.


Färg: Fyllig och intensiv rubin färg.

Doft: Elegant mogen röd frukt med toner av körsbär och maraschinos.

Smak: Harmonisk struktur av röd frukt och kryddiga toner.

Druvor: 70% Corvina, 25% Rondinella och 5% Croatina.

Lagring: 15 månader på stora ekfat, sen 6 månader på flaska.

Syra: 5,60 g/l

Sockerhalt: 1,6 g/l

Alkoholhalt: 15% vol.

Flaskstorlekar: 750ml 

Serveringstemperatur: 18°C till 20°C

Passar till: Smakrika kötträtter och mogna ostar.

Systembolagets artikel nr: 70283

Il Roverone

AMARONE DELLA VALPOLICELLA CLASSICO 

DOCG

Valpolicella Classico, Italien

il Roverone Amarone della Valpolicella Classico

Druvorna handplockas i slutet av september. Sedan får de torka naturligt till januari/februari, och  därefter pressas druvsaften. Jäsningen pågår i 30 dagar och druvsaften macereras över druvskalen. Temperaturen för jäsningen i denna fas fluktuerar  mellan 15°C till 22°C.

Denna fyllblods Amarone som vinmakaren Paolo Fornaser har skapat levererar verkligen de smaker som alla Amarone älskare önskar sig.


Färg: Opak rubin färg

Doft: Tydlig doft av mogen röd frukt, plommon, körsbär, maraschinos och mandel.

Smak: Kraftig elegant struktur med lång eftersmak och toner av maraschinos, vanilj, kaffe och choklad.

Druvor: 70% Corvina, 20% Rondinella och 10% Sangiovese

Lagring: Små ekfat i 36 månader och 12 månader på flaska

Syra: 5,60 g/l

Sockerhalt: 11 g/l

Alkoholhalt: 17% vol.

Flaskstorlek: 750ml 

Serveringstemperatur: 20°C

Passar till: Vilt, grillade kötträtter och mogna ostar.

Systembolagets artikel nr: 76902

Il Roverone

AMARONE RISERVA 

DOCG

Valpolicella Classico, Italien

il Roverone Amarone Riserva DOCG

Druvorna handplockas i slutet av september. De får naturligt torka till slutet av februari. Därefter pressas druvsaften varsamt. Jäsningen pågår i 30/35 dagar och druvsaften macereras över druvskalen. Temperaturen för jäsningen i denna fas fluktuerar mellan 15°C till 22°C. Denna Amarone Riserva DOCG är "Cru della cru", en hyllning från bröderna Fornaser till sin far Maestro, med en månads mer torkning av druvorna och ett år med åldrande på ekfat, är Maestro Fornasers Amarone toppen av diamant i tillverkningen på vingården. Endast speciella årgångar och i ett litet antal flaskor presenteras den magiska Amarone Riserva DOCG.


Färg: Intensiv röd färg.

Doft: Mogen röd frukt, plommon, körsbär och maraschinos med kryddiga toner.

Smak: Mogna röda bär med toner av kanel, kaffe, choklad och vanilj.

Druvor: 70% Corvina, 20% Rondinella och 10% Sangiovese.

Lagring: 48 månader på små ekfat, sedan 12 månader på flaska.

Syra: 5,90 g/l

Sockerhalt: 11 g/l

Alkoholhalt: 17% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 1 flaskor

Serveringstemperatur: 20°C

Passar till: Alla typer av kötträtter och mogna ostar.

Pago de Tharsys

ARGILA

D.O. Valencia, Spanien

Argila Merlot

Merlot vinstockarna som används till detta vin är de äldsta på Pago de Tharsys vingård. De planterades 1981 och har en mycket produktiv klon, som producerar mycket små buntar och bär. Skörden görs manuellt i 10 kg lådor, som anländer till vinkällaren inom 15 minuter. De bästa druvorna väljs manuellt ut innan de pressas. Vinet lagras i 12 månader i 1 och 2 år gamla franska och amerikanska ekfat. Vinet filtreras inte alls under tappning, det för att bevara dess struktur och aromatiska smak. Det är därför det kan finnas en viss naturlig fällning i den. Vinet är framstället efter den ekologiska jordbrukstandarden.


Färg: Rubin röd.

Doft: Björnbär, röda bär, vit peppar och örter.

Smak: Mogna björnbär, blåbär och lakrits.

Druvor: 100% Merlot.

Lagring: 12 månader på franska och amerikanska ekfat.

Syra: 3,3 g/l

Sockerhalt: 0,52 g/l

Alkoholhalt: 13,5% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Passar till: Vegetariskt, nötkött och lamm.

Serveringstemperatur: 16-18°C

Bodega Coral Duero

R´SEDAS

- Single Vinyard -

D.O. Toro, Spanien

R´Sedas Tempranillo Tinta de Toro

Druvstockarna planterades 1944 på en yta av 29 Ha i El Pago. Man skördar allt för hand i mitten av september. Druvmusten blir sedan fermenterad i temperatur kontrollerade rostfria tankar. Lång maceration, trycks ner två gånger per dag under jäsning och ytterligare en gång i slutet av maceration. Det tar ca 31 dagar. Sedan får vinet vila på ekfat i 4 månader. Resultatet blir ett fylligt vin med välbalanserad syra som i kombination med fina tanniner ger ett medellångt till långt avslut.


Färg: Intensiv rubin röd med lila skimmer.

Doft: Mogna röda och mörka bär, med lätt kryddighet och fatkaraktär.

Smak: Mogna röda bär, körsbär, timjan och kaffe.

Druvor: 100% Tinta de Toro

Lagring: 4 månader på franska och amerikanska ekfat.

Syra: 4,74 g/l

Sockerhalt: 0,56 g/l

Alkoholhalt: 15% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Serveringstemperatur: 16-18°C

Passar till: mogna ostar, vegetariskt, kyckling, fläsk- och nötkött.

Systembolagets artikel nr: 73190

Bodega Coral Duero

LOS LASTROS

- Single Vinyard -

D.O. Toro, Spanien

Los Lastros Tinta de Toro Tempranillo

Druvstockarna planterades 1944 på en yta av 5,75 Ha i El Pago. Man skördar allt för hand i mitten av september. Druvmusten blir sedan fermenterad i temperatur kontrollerade rostfria tankar. Lång maceration, trycks ner två gånger per dag under jäsning och ytterligare en gång i slutet av maceration. Det tar ca 31 dagar. Sedan får vinet vila på ekfat i 8 månader. Resultatet blir ett fylligt vin med välbalanserad syra som i kombination med fina tanniner ger ett medellångt till långt avslut.


Färg: Mörk rubin färg med lila skimmer.

Doft: Intensiva färska röda frukter med toner av vanilj, kaffe och lakrits.

Smak: Mogna röda bär, körsbär, timjan och kaffe.

Druvor: 100% Tinta de Toro

Lagring: 8 månader på franska och amerikanska ekfat.

Syra: 5,11 g/l

Sockerhalt: 0,68 g/l

Alkoholhalt: 15% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Serveringstemperatur: 16-18°C

Passar till: mogna ostar, vegetariskt, kyckling, fläsk- och nötkött.

Bodega Coral Duero

SALGADERO

- Single Vinyard -

D.O. Toro, Spanien

Salgadero Tinta de Toro Tempranillo

Druvstockarna planterades 1930 på en yta av 7,86 Ha i El Pago. Man skördar allt för hand i mitten av september. Druvmusten blir sedan fermenterad i temperatur kontrollerade rostfria tankar. Lång maceration, trycks ner två gånger per dag under jäsning och ytterligare en gång i slutet av maceration. Det tar ca 31 dagar. Sedan får vinet vila på ekfat i 12 månader. Resultatet blir ett fylligt vin med välbalanserad syra som i kombination med fina tanniner ger ett långt och elegant avslut.


Färg: Mörk rubinröd färg.

Doft: Intensiv doft av syltade mörka frukter, kryddor och toner av lakrits, rostade ekfat och en lätt nyans av menthol.

Smak: Mogna röda bär och mörka bär, körsbär, timjan och kaffe.

Druvor: 100% Tinta de Toro.

Lagring: 12 månader på franska och amerikanska ekfat.

Syra: 5,03 g/l

Sockerhalt: 0,37 g/l

Alkoholhalt: 15% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Serveringstemperatur: 16-18°C

Passar till: mogna ostar, kyckling, vilt och nötkött.

Bodega Coral Duero

ROMPESEDAS

- Single Vinyard -

D.O. Toro, Spanien

Rompesedas Tinta de Toro Tempranillo

Druvstockarna planterades 1917 på en yta av 11,25 Ha i El Pago. Man skördar allt för hand i mitten av september. Druvmusten blir sedan fermenterad i låg temperatur i rostfria tankar. Lång maceration, trycks ner två gånger per dag under jäsning och ytterligare en gång i slutet av maceration. Det tar ca 31 dagar. Sedan får vinet vila på ekfat i 18 månader. Resultatet blir ett fylligt vin med bra struktur och kropp. Aromatiskt, väl rundat och elegant avslut.


Färg: Mörk rubinröd färg.

Doft: Fylligt doft av mogen frukt, kaffe och ekfat.

Smak: Mogna röda och mörka bär, körsbär, timjan och kaffe.

Druvor: 100% Tinta de Toro

Lagring: 18 månader på 90% nya franska ekfat och 10% på nya amerikanska ekfat.

Syra: 5,11 g/l

Sockerhalt: 0,68 g/l

Alkoholhalt: 15% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Serveringstemperatur: 16-18°C

Passar till: mogna ostar, anka, vilt och nötkött.

Jakkalsvlei

CABERNET SAUVIGNON

Västra Kapprovinsen, Sydafrika

Jakkalsvlei Cabernet Sauvignon

Druvorna som används till detta vin växer på två olika platser. Langeberg/Garcia-druvorna växer i skifferjord och ger koncentration och fyllighet till vinet med mörkröd frukt. Herbertdale-druvorna växer i sandstensjord och ger friskhet och liv tillsammans med röd frukt och lite örttoner. Cabernet Sauvignonklasar plockas vid 25 balling i Langeberg/Garcia-avdelningen medan druvor från Herberstdale plockas vid 23,5 till 24 balling. Klasarna avskalas och krossas till slutna kylda jäsningstankar. Efter jäsningen hålls vinet tillsammans med skalet i ytterligare två veckor innan det separeras. Vinet avslutar den malolaktiska jäsningen i tankar av rostfritt stål och hälls senare till franska ekfat på 300 liter. Där får vinet får vila i 18 månader innan de bästa faten väljs ut och buteljeras. 


Färg: Opak röd.

Doft: Mörka frukter, cassis, choklad, grafit, timjan och cederträ.

Smak: Mogna mörka frukter, örter och vanilj. Frisk syra med långt avslut.

Druva: 100% Cabernet Sauvignon

Sockerhalt: 2,6 g/l

Syra: 6,1 g/l

PH värde: 3,8

Alkoholhalt: 14% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Passar till: fläsk- nötkött

Systembolagets artikel nr: 73559

Jakkalsvlei

MERLOT

Västra Kapprovinsen, Sydafrika

Jakkalsvlei Merlot

Merlotvinstockarna som odlas på de norra och södra sidorna av berget Langeberg, som består av sandstens- och skifferjordar. Merlotdruvorna som skördas vid Langeberg/Garcia-området mognar snabbare och ger små bär med intensiv smak, djup och färg. Merlot från Herbertsdale-avdelningen mognar långsammare med svalare väder och dimma som täcker vinstockarna från Indiska oceanen på morgonen, vilket ger friskhet och frukt till vinet. Merlot-druvorna skördas i mitten av februari vid 23.5 – 24. balling. Klasarna  avskalas och krossas och läggs i öppna jäsningstankar. Cirka 10 % av juicen tappas omedelbart från skalen för att ge mer koncentration till resten av juicen. Efter två dagar av kall maceration och dagliga punch downs inokuleras musten med jäst. Så fort jäsningen startar pumpas vinet över två till tre gånger om dagen för att hålla locket fuktigt. Innan jäsningen är klar töms saften från skalen och skalen pressas.  Vinet  överförs sen till fjärde eller femte fyllning 225L franska ekfat och får där vila i 12 månader.


Färg: Mörk plommonröd färg.

Doft: Fruktträdgårdar med mogna katrionplommon.

Smak: Medelfyllig smak av röda körsbär, mörka hallon, färska plommon och ekfat. Syran och sötman i frukten är välbalanserad och med mogna tanniner. 

Druva: 100% Merlot

Sockerhalt: 4,6 g/l

Syra: 6,2 g/l

PH värde: 3,44

Alkoholhalt: 15% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Serveringstemperatur: 18°C

Passar till: lamm, kalv och vegetariska rätter.

Systembolagets artikel nr: Släpps i juni 2022!

Jakkalsvlei

MOUNT CUVÉE

- Cape Blend - 

Västra Kapprovinsen, Sydafrika

Jakkalsvlei Mount Cuvée Cape Blend

Pinotage-rankor är planterade på den västra sluttningen vid Jakkalsvlei. Jordmånen består av sandstensjord med hög lerhalt. Dessa vinstockar ger lägre avkastning och mognar långsammare på grund av den kortare mängden direkt solljus under mognads-säsongen. Dessa förhållanden ger mer koncentrerad frukt med mörkare färg och mer intensiva smaker. Shiraz-vinstockar är planterade i skiffer norr om Langeberget. De mognar snabbare och har direkt solljus under mognaden. Den grunda hårda jorden och de varmare förhållanden gör att shiraz stockarna ger med mindre frukt, men de ger mer krydda och djup i smaken.

Shiraz- och pinotagedruvorna skördas vid olika tidpunkter under säsongen. Pinotage från Jakkalsvlei plockas först 24.5 Balling och Shiraz från Jakkalsvlei plockas 23.5 och Shiraz från Langeberg/Garcia-området plockas 24.5. De olika mognadsstadierna samt de olika mikroklimaten ger vinet komplexitet. Vinet lagras på 225L franska ekfat i 12 månader. Efter 12 månader smakas faten och de bästa faten väljs ut för att producera denna fylliga Cape Blend.

Torkade katrinplommon, svarta körsbär och vitpeppar på näsan. Vinet har lager av smaker när det öppnar sig för kryddor, violer och torkade löv. Smaken är fräsch och komplex med smaker av röda bär, kakao och torkade örter. Kroppen är fyllig med rundade tanniner och en finish av krydda och peppar.


Färg: Mörk körsbärsröd.

Doft: Torkade katrinplommon, mörka körsbär, viol och vitpeppar.

Smak: Röda bär, kakao, torkade örter och peppar.

Druva: 65% Shiraz och 35% Pinotage

Sockerhalt: 2,1 g/l

Syra: 6,0 g/l

PH värde: 3,43

Alkoholhalt: 14% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Serveringstemperatur: 18°C

Passar till: fläsk kött

Systembolagets artikel nr: 77409

 

Jakkalsvlei

PINOTAGE

Västra Kapprovinsen, Sydafrika

Jakkalsvlei Pinotage

För detta vin väljs druvor från ett utpekat Pinotage-block som odlats på en sluttning mot väster på Jakkalsvlei. Lägre ner vid dalbotten med nedbruten sandstensjord. På vingården växer vinstockar med högre avkastning lägre ner i dalen vilket ger vinet mjukhet och elegans medans vinstockarna som växer längre upp bär mindre klasar, vilket ger vinet ett moget  och koncentrerad fruktsmak och längd. Pinotage vinstockar skördas i slutet av januari vid 23 – 24 balling. Klasarna avskalas och krossas och läggs i öppna tankar. 25% av juicen används för Jakkalsvlei Pinotage Rosé. Druvmusten får stå under en period av 24 - 36 timmar i kall maceration, sen tillsätts en utvald jäst som ger en långsam jäsning. Innan jäsningen är slut separeras vinet från skalen. Vinet pumpas sedan in i rostfria tankar för att avsluta jäsningen. Sedan pumpas vinet över till en tanken med ekblock och där får vinet vila i 6 månader, för att sedan läggas på ekfat i ytterligare 6 månader.


Färg: Mörk rubinröd.

Doft: Rostade  mörka körsbär, plommon, mullbär, kaffe, choklad och kola.

Smak: Mörka bär, kaffe och choklad.

Druva: 100% Pinotage

Sockerhalt: 8 g/l

Syra: 5,9 g/l

PH värde: 3,5

Alkoholhalt: 14% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Serveringstemperatur: 18°C

Passar till: vilt, nötkött och hårda ostar.

Systembolagets artikel nr: 75245

Weingut Mussler

SPÄTBURGUNDER

- Grosskarlbach -

Pfalz, Tyskland

Mussler Spätburgunder Trocken

Denna Spätburgunder (Pinot Noir) har framställts av druvor som odlats runt den lilla byn Grosskarlbach. Vinet visar en typiskt balanserad smak av frukter som t ex körsbär och hallon, följt av en antydan av cederträ. Vinet lagras i 12 månader i stora träfat, vilket ger vinet en ton av kryddnejlika och en mjuk tanninstruktur med ett långt avslut.


Färg: Fylligt röd

Doft: Körsbär, choklad och läder.

Smak: Körsbär, björnbär, kryddnejlika och ekfat.

Druva: 100% Spätburgunder.

Lagring: Ekfat i 12 månader.

Syra: 5,5 g/l

Sockerhalt: 5,5 g/l

Alkoholhalt: 13% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Serveringstemperatur: 16°- 18°C

Passar till: vegetariskt, kalv, kyckling och fläskkött.

Systembolagets artikel nr: 56691

Weingut Trapl

CARNUNTUM ROT

Carnuntum, Österrike

Trapl Carnuntum Rot

En röd blend på Zweigelt, Blaufränkisch och Sankt Laurent som odlas på sandjord över tung kall lera runt Stixneusiedl. Handplockas och sorteras manuellt. 80% pressas med maskin, 20% stampas till fots med stjälkarna. 6-8 dagar maceration. Druvmusten får sedan mogna i 12 månader i 500 liters fat, rostfria tankar och amforor. Inga odlade jäster, bakterier eller tillsatser används.

Vinet är biodynamiskt och helt naturligt. 


Färg: Röd med violetta reflexer

Doft: mörka bär, körsbär, ceder

Smak: röda bär, ekfat, kryddor, mineraler.

Druvor: 85% Zweigelt, 10% Blaufränkish och 5% Sankt Laurent.

Ålder på vinstockarna: 6 - 36 år

Syra: 5,5 g/l

Sockerhalt: 1,9 g/l

Alkoholhalt: 12,5% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Passar till: nötkött, anka och vegetariskt

Serveringstemperatur: 14-16°C