Vitt vin

Domaine Guerrin & Fils

MÂCON-VERGISSON

- Les Rochers -

Bourgogne, Frankrike

Mâcon-Vergisson Chardonnay

Detta vinet är framställt på en blandning från två terroir. Den första, känd som ”Sur La Roche”, består främst av ett ytskikt av kalksten, med underliggande grund av lerskiffer. Vinrankorna växer på en platå 300 meter över havet, vilket gör att druvorna mognar lite senare. Det resulterar i att vinet får en mycket god balans mellan socker och syrlighet. Det andra området, känt som "En Bille Folland", har en jordmåne bestående av lera som sammansattes under Trias tiden (geologisk period som varade i  51 miljoner år) med mycket mindre kalkstenspåverkan och som på så sätt producerar ett smidigare vin med fyllig bredd.


Vinifiering utförs i temperaturkontrollerade rostfria stålfat, allt för att bevara friskheten och delikatessen hos Chardonnay druvmusten. Målet är att bevara fruktigheten och ta fram det bästa i vinet. Vinet lagras sedan i nio månader innan den filtreras försiktigt innan tappning på flaska.


Färg: Halm gul

Doft: Grapefrukt, melon och mineralitet.

Smak: Mogna päron, apelsin, melon och torkad aprikos.

Druva: 100% Chardonnay

Lagring: Ståltank.

Syra: 3,35 g/l

Sockerhalt: 2 g/l

Alkoholhalt: 13,5% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Passar till: Ostron och andra skaldjur, men även som aperitif.

Serveringstemperatur: 11-12°C

Domaine Guerrin & Fils

POUILLY-FUISSÉ

- Vieilles Vignes -

Bourgogne, Frankrike

Pouilly-Fuiseé Chardonnay

Vieilles Vignes är en blandning från tre olika terroir med samma profil. Alla vinstockar är väl etablerade, med en ålder på minst 40 år. Dessa olika tomter tillhör alla Vergisson terroir. Detta innebär att de tenderar att ha kalkstenar och producerar viner med god balans, tack vare att de odlas på en högre höjd än vad som är vanligt för Pouilly-Fuissé. Druvorna handplockas i slutet av september. Jäsningen pågår i 30/35 dagar och druvsaften macereras över druvskalen. Temperaturen för jäsningen i denna fas fluktuerar mellan 15°C till 22°C. Efter manuella skörden extraheras juicen försiktigt med en pneumatisk press. Vinifieringen utförs i ekfat som har använts i upp till fem år, varav 15% är ny ek. Vinet lagras upp till 10- 12 månader så att det långsamt får utvecklas till sin fulla potential.


Färg: Gyllen gul

Doft: Citrus, persika, ananas.  

Smak: Tropiska frukter, äpple, brioche och mandel.

Druva: 100% Chardonnay

Ålder på vinstockar: 40 år

Lagring: 10-12 månader på ekfat, varav 15% är nya ekfat.

Syra: 3,28 g/l

Sockerhalt: 2 g/l

Alkoholhalt: 13,5% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Passar till: Fisk, vitt kött och getost, men även som aperitif.

Serveringstemperatur: 11-12°C

Domaine Guerrin & Fils

POUILLY-FUISSÉ

- La Maréchaude -

Bourgogne, Frankrike

Puilly-Fuissé Chardonnay

La Maréchaude ligger mitt i sluttningarna, direkt mot söder. Jorden är ganska djup och består av en ansamling av skiffer från Pliensbachian-åldern. Dess höga andel lera betyder att den producerar viner med stor aromatisk densitet, medan kalkstenen ger harmoni och mineralitet. Musten extraheras försiktigt med en pneumatisk press. Sedan får vinet sedimentera under 20 till 24 timmar. Vinifiering utförs i ekfat som har använts i upp till fem år, varav 15% är ny ek.


Färg: Gyllen gul.

Doft: Päron, melon, honung och örter.

Smak: Tropiska frukter, päron, persika och vanilj med smöriga toner.

Druva: 100% Chardonnay

Ålder på vinstockarna: 60 år

Vinifiering: 10-12 månader på ekfat.

Syra: 3,18 g/l

Sockerhalt: 2,0 g/l

Alkoholhalt: 13,5% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Passar till: Fisk, vitt kött och getost, men kan också avnjutas som aperitif.

Serveringstemperatur: 11-12°C

Pago de Tharsys

VENDIMIA NOCTURNA

- Albariño -

D.O. Valencia, Spanien

Albarino Vendimia Nocturna

Detta ekologiska vinet är framställt på Albariño druvorna, som växer på en yta av  1 hektar, och ligger söder om Pago de Tharsys vingård. Marken består av jord med hög kiselhalt, som uppkommit av sediment och andra vattenlevande mikroorganismer med kiselhaltiga skelett för 30 miljoner år sedan. Denna plats är historiskt känd under namnet Albar (Albus på latin som betyder vit) på grund av dess vitaktiga krita jord. Jorden är idealisk för druvsorten Albariño eftersom den ger lite näring men djupare ner bygger den upp fukt som hjälper den att komma igenom årets torrare månader och producerar små, mycket välsmakande druvor. 


Färg: Gyllen gul med gröna nyanser.

Doft: Vita blommor, mango, ananas, grapefrukt och lime.

Smak: Citrus, lime och krusbär.

Druvor: 100% Albariño.

Lagring: 14 månader på flaska.

Syra: 3,75 g/l

Sockerhalt: 0,53 g/l

Alkoholhalt: 13% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Passar till: vit fisk, skaldjur och bläckfisk.

Serveringstemperatur: 6-8°C

Pago de Tharsys

CARLOTA SURIA

- Chardonnay -

D.O. Valencia, Spanien

Chardonnay Carlota Suria

På Pago de Tharsys behandlar de jord och vinstockar i enlighet med ekologiska jordbruksstandarden. De använder inte herbicider, kemiska bekämpningsmedel eller syntetiska fettmedel. De använder natur-resurser och organiska gödningsmedel för att respektera balans i naturen och för att bidra till att berika den biologiska mång-falden på vingården. Skörden görs manuellt i 20 kg lådor som anländer till vinkällaren inom 15 minuter. De bästa druvorna väljs ut manuellt innan de pressas. Detta vin görs på franska ekfat (50% nya, 50% 1 år gamla), där det får vila i 2 månader. Battonage utförs dagligen under den perioden. Vinet överförs sedan till rostfria tankar där det förblir i kontakt med jästen i ytterligare 6 månader tills det tappas på flaska i slutet av maj.


Färg: Ljus gul

Doft: gul frukt, ananas, gula plommon och citrus.

Smak: Mogen ananas, vanilj och ekfat.

Druvor: 100% Chardonnay.

Lagring: 2 månader på franska ekfat, 6 månad på rostfri ståltank.

Syra: 3,8 g/l

Sockerhalt: 0,51 g/l

Alkoholhalt: 13% vol. 

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Passar till: Vegetariskt, fisk, skaldjur och kyckling.

Serveringstemperatur: 7-9°C

Jakkalsvlei

SAUVIGNON BLANC

Västra Kapprovinsen, Sydafrika

Jakkalsvei Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc odlas på tre olika platser längs Langeberg/Outeniqua-bergen. 60 % av druvorna växer norr om berget Langeberg i Langeberg/Garcia-området planterade i djup sandstensjord, vilket ger vinet dess kropp och toner av tropisk frukt. 20 % av vinstockarna är planterade på Outeniquaberget 500 m över havet och mindre än 15 km från havet. Denna vingård med svalt klimat ger krispiga och syra till blandningen med starka smaker av grön paprika, guava och gräs. De sista 20 % av vinstockarna som odlas i sandstensjordar på Langebergs södra sida ger friskhet och djup till vinet med distinkta toner av lime och en flintig mineralitet. Druvorna för de tre olika områdena mognar i olika skeden under skördesäsongen. Normalt plockas druvor från Langeberg/Garcia, som utgör de flesta av druvorna, först vid en grönare 20 Balling med resten av druvorna plockade när sockerspakarna stiger till cirka 24 balling i slutet av säsongen. Resten av druvorna från Jakkalsvlei och Waboomskraal plockas vid 23 balling. När druvorna väl är plockade transporteras de med lastbil i små 20 kg-lådor till vingården och placeras i ett svalt rum över natten, vilket sänker bärens temperatur till cirka 6 grader innan de krossas och avstjälkas nästa morgon. Juicen lägger sig över natten och endast den rena, klara frigående juicen pumpas in i jäsningstankar. Jäst tillsätts i juicen och jäsningen tar cirka tre till fyra veckor. Vinet skickar ytterligare ett par månader på sin fina jästfällning innan det stabiliseras och buteljeras.


Färg: Klar ljusgrön med gyllene nyans. 

Doft: Vacker färsk grönpeppar och klippt gräs öppnar sig för en passionsfrukt och guavafrukt med inslag av lime och fynbos.
Smak: Färsk tropisk frukt och grön paprikasmak med välbalanserad krispig syra som slutar till en kvardröjande mineral kritaktig finish.

Druvor: 100% Sauvignon Blanc.

Lagring:  rostfri ståltank.

Syra: 5,8 g/l

Sockerhalt: 2,2 g/l

Alkoholhalt: 12,5% vol. 

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Passar till: Vegetariskt, fisk, skaldjur och kyckling.

Serveringstemperatur: 7-9°C

Systembolaget artikel nr: 74591


Jakkalsvlei

CHENIN BLANC

Västra Kapprovinsen, Sydafrika

Jakkalsvlei Chenin Blanc

Druvorna är planterade i Bokkeveld norr om Outeniquaberget och ger druvor av exceptionell kvalitet. De svalare sluttningarna som vetter mot öster ger frisk eftermiddagsbris från berget, vilket betyder att druvorna svalnar snabbt på eftermiddagen. Dessa hårda steniga förhållanden som hanteras genom nödvändig dropp-bevattning, vilket ger små bär med mer fruktighet och djup. Druvorna skördas i början av februari, och plockas i små 20 kg-lådor och transporteras till Jakkalsvlei. I källaren ställs lådorna i ett kallt rum över natten och bären svalnar till ca 6°C. Nästa morgon avskalas och krossas klasarna och saften pumpas in i en sedimenteringstank, och där den får ligga över natten. Nästa morgon hälls saften ner i jäsningstankar där jäst tillsätts, och jäsningen varar i cirka tre veckor vid svala temperaturer. Efter jäsningen tas vinet från den grova jästfällningen och stannar på den fina

jästfällningen i ett par månader innan det buteljeras.


Färg: Krispigt limegul.

Doft: Tropisk frukt, litchi och vita päron.

Smak: Mjuka tropiska frukter, guava och aprikos.

Druvsort: 100% Chenin Blanc

Sockerhalt: 3,7 g/l

Syra: 6,0 g/l

PH värde: 3,19

Alkoholhalt: 13,5% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Förpackningsstorlek: 6 flaskor

Passar till: Fisk, skaldjur, kyckling och pasta.

Serveringstemperatur: 7-9°C

Systembolaget artikel nr: 54120

Jakkalsvlei

RIVER CUVÉE

Västra Kapprovinsen, Sydafrika

Jakkalsvlei River Cuvée

Grenache Blanc, Roussanne och Chenin Blanc vinstockarna skördas vid olika tidpunkter under skördesäsongen och hålls åtskilda innan den sista blandningen görs. Grenache Blanc skördad vid 22,5 balling lämnas på skinnet i ett par timmar för att ge textur och syra till gommen medan Roussanne skördas mycket mognare vid 24 balling och jäses i nya ekfat, Chenin Blanc plockas vid 23 balling ger balans till vinet genom att tillföra friskhet och fruktighet. I källaren placeras lådorna i ett kallt rum över natten och druvorna får svalna till cirka 6°C. Nästa morgon krossas klasarna och saften pumpas in i en sedimenteringstank. Nästa morgon lagras juicen i jäsningstankar där jäst tillsätts och jäsningen pågår i cirka tre veckor i sval temperatur. Efter jäsning får vinet vila i ett par månader. Sen görs den sista blandningen och vinerna flaskas. 


Färg: Krispigt limegul.

Doft: Mogen vit tropiskfrukt, persika, vita päron och citrusblommor.

Smak: Mogen tropiskfrukt med en hint av vanilj.

Druvor: 40% Grenache Blanc, 30% Roussanne & 30% Chenin Blanc.

Sockerhalt: 3,5 g/l

Syra: 5,8 g/l

PH värde: 3,22

Alkoholhalt: 14% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Förpackningsstorlek: 6 flaskor

Passar till: fisk, skaldjur, kyckling och pasta.

Serveringstemperatur: 7-9°C

Systembolagets artikel nr: 54136

Weigut Mussler

RIESLING

Trocken

Pfalz, Tyskland

Mussler Riesling

Denna torra Riesling på literflaska är den absoluta kungen i Pfalz. Vinet kännetecknas av aromer av färskt grönt äpple och vit persika. Förutom den fantastiska karaktären, så är den en av de mest populära vinerna från Weingut Mussler.


Färg: Halm gul.

Doft: Tropiska frukter och citrus. 

Smak: Grönt äpple, vit persika och päron.

Druva: 100% Riesling

Lagring: Ståltank

Syra: 7,5 g/l

Sockerhalt: 7,5 g/l

Alkoholhalt: 13% vol.

Flaskstorlek: 1000ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Serveringstemperatur: 11°C - 12°C

Passar till: vegetariskt, fisk, skaldjur och kyckling.

Weigut Mussler

RIESLING - Trocken

- Grosskarlbach -

Pfalz, Tyskland

Mussler Riesling Grosskarlbach

Detta är en uppfriskande Riesling med citrusnoter och inslag av aprikos, med en överdådig finish. Grosskarlbach Riesling betonas av en trevlig mineralitet, då den växer i ett mycket kalkrikt område. Vinet vilar först i rostfria tankar i 6-8 månader för att sen vila på flaska i 9-12 månader innan det når konsument.


Färg: Halm gul.

Doft: Tropiska frukter och citrus. 

Smak: Grönt äpple, vit persika, päron och mineraler.

Druva: 100% Riesling

Lagring: Ståltank

Syra: 7,4 g/l

Sockerhalt: 3,1 g/l

Alkoholhalt: 13% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Serveringstemperatur: 11°C - 12°C

Passar till: vegetariskt, fisk, skaldjur och kyckling.

Systembolagets artikel nr: 56876

Släpps i Beställningssortimentet

2 maj

Weigut Mussler

SAUVIGNON BLANC

Trocken

Pfalz, Tyskland

Mussler Sauvignon Blanc

Hos Weingut Mussler skördar de sin Sauvignon Blanc på Nya Zeeländskt vis: dvs första rundan av skörden så plockar man de skarpa gröna druvor som har en fin syra och otrolig fräschör. På andra rundan, några dagar senare, plockas druvorna som vid den här punkten har nått sin absoluta mognad. Druvorna är vackert gula och fruktiga med en fantastisk saftighet. Resultatet blir ett vin med ett stimulerande samspel av fruktig sötma och syra, vilket gör att vinet blir till en riktig njutning för gommen med en lång finish.


Färg: Ljus gul.

Doft: Tropiska frukter och krusbär. 

Smak: Fräscha, fruktiga aromer, mogen ananas och passionsfrukt.

Druva: 100% Sauvignon Blanc

Lagring: Ståltank

Syra: 7,6g/l

Sockerhalt: 7,5 g/l

Alkoholhalt: 12,5% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Serveringstemperatur: 11°C - 12°C

Passar till: vegetariskt, fisk, skaldjur och kyckling rätter.

Systembolagets artikel nr: 56691

Weigut Trapl

CARNUNTUM WEISS

Pfalz, Tyskland

Trapl Carnuntum Weiss

En vit blend av Weißburgunder (Pinot Blanc), Grüner Veltliner och Welschriesling. Odlat på krita- och sandig jord i Stixneusiedl. Druvorna handplockas i början av oktober. Efter 48 timmars maserering fermenteras druvmusten i rostfria ståltankar. Därefter lagras vinet i 6 månader i rostfria ståltankar och ekfat, innan det buteljeras. Detta är ett biodynamiskt vin.


Färg: Halmgul 

Doft: citrus, aprikos, honung och hasselnötter.

Smak: citrus, örter och mineraler.

Druva: 60% Weißburgunder, 30% Grüner Veltiner och 10% Welschriesling.

Ålder på vinstockarna: 25 år

Syra: 5,1 g/l

Sockerhalt: 1,5 g/l

Alkoholhalt: 11,5% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Passar till: fisk, skaldjur och kraftfulla vegetariska rätter.

Serveringstemperatur: 11-12°C

Weigut Trapl

KARPATENSCHIEFER

Carnuntum, Österrike

Trapl Karpatenschiefer

Vitt vin från Spitzerberg. Jorden består av kalksten och vinstockarna växer längs med slutningar av Spitzerberg. De första plantorna av Grüner Veltliner planterades 1970. Druvorna skördas för hand och pressas. Därefter får de spontan jäsa i amforor. 60-90 dagar maceration. Vinifieringen sker i 6 månader i 50% använda ekfat och 50% i amforor. När detta är gjort så buteljeras den på flaska i slutet av augusti ett år efter skörden. Detta vin är ett naturvin.


Färg: Intensiv gulgrön

Doft: Citrus, äpple, honung, blöt halm och en rökighet.

Smak: grapefrukt, äpple, mineraler

Druva: 100% Grüner Veltliner

Ålder på vinstockarna: 50 år

Syra: 5,3 g/l

Sockerhalt: 1,2 g/l

Alkoholhalt: 12,5% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Passar till: fisk, fågel, och kraftfulla vegetariska rätter.

Serveringstemperatur: 10-12°C