Il Roverone

VALPOLICELLA

CLASSICO


Vingården Il Roverone är familjen Fornasers första vingård. Den ligger i  ett litet område i San Pietro distriktet på en höjd av 250m. Vinmakarens Paolo Fornasers farfar Giuseppe Fornaser har odlat på området sedan 1920-talet och det är med stolthet som familjen fortsätter att bruka vinstockarna som planterades.


Den porösa gulaktiga kalkstens-jorden ger vinstockarna mineraliska nyanser, vilket ger vinet sin typiska karaktär. Porösheten i kalkstensjord gör så att den idealiska mängden vatten når ner till rötterna på vinstocken. Den gamla vingården där de äldre vinstockarna växer har ett större rotsystem och absorberar bättre vatten och mineraler, vilket ger druvorna kvalitet som de yngre vinstockarna inte kan nå.


Granne med Il Roverone ligger den delen av vingården som kallas Traversegnas och som gränsar till de tre distrikten Sant'Ambrogio, Fumane och San Pietro in Cariano.  Vinrankorna växer bland de flertaliga terrasserna av gul och kalkaktig jord med full exponering för solljus under hela dagen. 

Tack vare landstransformationen finns regnvatten i det terrasserade landet och det tillåter druvor att ta emot alla mineral- och organoleptiska särdrag som representerar arvet i en långvarig vinodlingszon. Solens värme, som absorberas av stenarna, släpps under natten och förbättrar ytterligare kvaliteten på druvorna. 

Druvor som ligger på tork för att sedan pressas för att bli ett härligt kraftigt Amarone vin.