BODEGAS BRIEGO

D.O. Ribera Del Duero

Tradition & Kvalité


Allt började för flera år sedan, på sextiotalet, i kärnan av en familj vars medlemmar älskar druvan, dess skörd och dess tillverkning i utmärkta röda viner. Dessa vinmakares tradition är historien om kampen för att leta efter högkvalitativa produkter.


De är tre bröder: Gaspar, Fernando och Javier Benito. De har tagit arvet som deras pappa startade för ett halvt sekel sedan. Ett projekt som framför allt försvarar vinets kvalitet, men det betyder också beslutsamhet när det gäller att försvara livet på landsbygden och återuppliva livet i Fompedraza, en liten by från Valladolid som alltid har vuxit i skuggan av vinrankorna.


Efter att ha omstrukturerat och återställt de gamla vingårdarna började Benitos i slutet av 80-talet att arbeta med nya grödor i de kommunala termerna Curiel de Duero, Peñafiel och Fompedraza. Numera har de 80 hektar. Alla vinerna från Briego är gjorda av druvorna från den egna vingården. Den huvudsakliga sorten som odlas är TEMPRANILLO eller Tinto Fino som den kallas i Ribera del Duero, men även lite Merlot produceras. 


På vingården skördas allt för hand med en mycket noggrant  teknik. Produktionen är extremt kontrollerad, så det spelar ingen roll att klasar är mindre rik på bär förutsatt att man med säkerhet vet att kvaliteten på frukterna är på högsta nivå.
Vingården jobbar respektfullt med vinstockarna och de arbetar med produkter som inte skadar miljön.

Javier Benito, Fernando Benito & Gaspar Benito.

Det var 1992 när Bodegas Briego lanserade sitt första vin med ursprungsbeteckningen Ribera del Duero. Sedan dess har dessa viner alltid erkänts som produkter med maximal garanti. 
I samband med 25-årsjubileumet slår Bodegas Briego upp dörrarna till den nya anläggningen, som upptar en yta på 3 500 kvadratmeter och inkluderar bland annat moderna produktionslokaler, fatparken, flaskstället och lager. Det mest överraskande med det nya projektet är utanför, där spaljé-vingården samexisterar med en imponerande plantage av mykorrhiza ekar (Tuber melanosporum). Vinerna och tryffeln kommer att markera vingårdens framtid.
Filosofin för vingården och deras oenolog, Fernando Benito, bygger på en grundpremiss: att respektera miljön och ta hand om våra vingårdar så mycket som möjligt. Det de är ute efter är att druvan skall spegla hela sin personlighet i vinet när flaskan har öppnats.

Den nuvarande produktionen på vingården är cirka 700 000 flaskor per år. Vinerna från Bodegas Briego är gjorda av de bästa druvorna för att uppnå de bästa egenskaperna i kropp, struktur och smaker. Efter flera månaders vila i rostfria tankar, sker lagringen på ekfat.

Eken är en mycket viktig aspekt i det dagliga arbetet på denna vingård. Fatparken består för närvarande av cirka 2205 fat, 50% amerikanska ekfat och övriga 50% franska ekfat. Temperaturen och luftfuktigheten kräver stor omsorg, och även bytet av de använda faten. Efter avslutad lagring på ekfaten får vinet vila en tid för att förvandla kanterna på tanninerna och träet till en söt och len smak för att utveckla dess komplexitet ännu mer.


Utbudet av viner som Bodegas Briego har introducerat på marknaden är extraordinärt varierat, från ett ungt vin med fat, Vendimia Seleccionada, en Crianza, en Reserva, en Gran Reserva till högkvalitativa vinerna Fiel, Infiel och Oyada. Alla är huvudsakligen gjorda på druvan Tempranillo.


Resultatet av arbetet i vinkällaren har uppmärksammats med utmärkelser och priser sedan de första vinerna lanserades. Vinerna från Briego har fått internationella medaljer och höga poäng i tidningar och specialiserade medier. Det var det första spanska vinet i Paradores Awards och Briego Reserva tilldelades guldmedaljen i kategorin Reservas i Envero Awards, en tävling där endast viner från Ribera del Duero presenteras.


I andra internationella tävlingar har de vunnit många guld- och silvermedaljer med utmärkta recensioner i pressen som 91 poäng tilldelade på Tiempo Crianza av kritikern Robert Parker. En av de senaste viktiga poängen som erhållits har tilldelats av prestigefyllda kritikern Tim Atkin som gav Gran Reserva 95 poäng, 93 för Reserva och 92 för Crianza.

Våra viner från Bodegas Briego