Vitt vin - Sydafrika

Bertha Wines Sauvignon Blanc

SAUVIGNON BLANC

2022

Stellenbosch, Sydafrika

Druvorna skördades från vingårdarna i söderläge på Weltevreden Estate och plockades med optimal mognad och togs in i källaren tidigt på morgonen för att bibehålla friskhet och syra. Efter att ha inokulerats med jäst jästes vinet i rostfria ståltankar.


Smaknoter: Denna klassiska Sauvignon Blanc erbjuder ett subtilt utbud av tropiska aromer, inklusive Granny Smith-äpple, färsk ananas och lätta persikotoner som är balanserade med ett friskt citronskal som indikerar god syra. Typiskt Stellenbosch i karaktär, som visar den ständigt närvarande örtiga friskheten från de kallare sluttningarna. En Sauvignon Blanc som är fantastisk att njuta av på egen hand eller tillsammans med någon av de rekommenderade rätterna.


Färg: Krispig citron.
Doft: Tropisk frukt, grönt äpple och citrus
Smak: Grönt äpple, mogen ananas och persika.
Druva: 100% Sauvignon Blanc
Lagring: Ståltank
Syra: 6,1 g/l
Sockerhalt: 2,0 g/l
Alkohol: 13,5% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Serveringstemperatur: 8° - 10°C
Passar till: grillad fisk och ostron.

Bertha Wines Sauvignon Blanc

SEMILLON

- RESERVE -

2023

Stellenbosch, Sydafrika

Druvorna skördades från vingårdarna i söderläge på Weltevreden Estate och plockas vid optimal mognad och togs in i källaren tidigt på morgonen för att bibehålla friskhet och syra. Efter att ha inokulerats med jäst jästes vinet i rostfria ståltankar och mognade i äldre fransk ekbarrique i tio månader.

Endast 1500 flaskor produceras.


Denna Semillon framhäver aromer av limeskal och citrusblom, med grönt äpple och päron. Den ger en vacker integrering av fransk ek sammanvävd med subtila toner av ekkrydda, den krämiga konsistensen ger ytterligare komplexitet och fyllighet.


Färg: Citron med gröna toner.
Doft: Citrus, grönt äpple och päron.
Smak: Limeskal, citrusblom, grönt äpple, päron med vaniljtoner.
Druva: 100% Semillon
Lagring: 10 månader på franska ekfat
Syra: 5,9 g/l
Sockerhalt: 2,0 g/l
Alkohol: 13% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Serveringstemperatur: 8° - 10°C
Passar till: Makrill, kyckling och kalvkött.

Christiena Trousseau Chardonnay

CHARDONNAY

2022

Robertson, Sydafrika

När druvorna har levererats till vingården, krossas druvorna försiktigt och druvmusten placeras i rostfrita tankar. Jäsningen börjar med tillsats av utvalda jästsvampar. Innan jäsningen är avslutad flyttas vinet till nya franska ekfat. Denna slutliga process kallas fatjäsning och den hjälper till att ge ytterligare munkänsla och komplexitet till vinerna.


Efter avslutad jäsning lämnas vinet i fat i 6 månader tillsammans med den fina jästfällningen. Denna period av kontakt med jästfällningen är viktig eftersom den förbättrar vinets karaktär och ger konsistensen en ytterligare komplexitet. De nya franska ekfaten är det perfekta kärlet för deras Chardonnay att mogna och utveckla komplexa vanilj och kryddsmaker. Den fina jästfällningen rörs om varje vecka i faten för att säkerställa att vinet får en jämn kontakt med jästfällningen.


Dekadent och läcker, detta är en välbalanserad och generös Chardonnay som kombinerar smaker av mogen persika, melon, tropisk ananas, lime och vanilj som avslutningen.


Färg: Citron med gröna toner.
Doft: Persika, tropisk frukt och vanilj.
Smak: Mogen persika, melon, ananas, lime och vanilj.
Druva: 100% Chardonnay
Lagring: 6 månader på nya franska ekfat.
Syra: 7,1 g/l
Sockerhalt: 2,0 g/l
Alkohol: 14% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Serveringstemperatur: 8° - 10°C
Passar till: Lax, kyckling, kalvkött och krämig pasta.

Jakkalsvei Sauvignon Blanc

SAUVIGNON BLANC

2018

Västra Kapprovinsen, Sydafrika

Sauvignon Blanc odlas på tre olika platser längs Langeberg/Outeniqua-bergen. 60 % av druvorna växer norr om berget Langeberg i Langeberg/Garcia-området planterade i djup sandstensjord, vilket ger vinet dess kropp och toner av tropisk frukt. 20 % av vinstockarna är planterade på Outeniquaberget 500 m över havet och mindre än 15 km från havet. Denna vingård med svalt klimat ger krispiga och syra till blandningen med starka smaker av grön paprika, guava och gräs. De sista 20 % av vinstockarna som odlas i sandstensjordar på Langebergs södra sida ger friskhet och djup till vinet med distinkta toner av lime och en flintig mineralitet. Druvorna för de tre olika områdena mognar i olika skeden under skördesäsongen. Normalt plockas druvor från Langeberg/Garcia, som utgör de flesta av druvorna, först vid en grönare 20 Balling med resten av druvorna plockade när sockerspakarna stiger till cirka 24 balling i slutet av säsongen. Resten av druvorna från Jakkalsvlei och Waboomskraal plockas vid 23 balling. När druvorna väl är plockade transporteras de med lastbil i små 20 kg-lådor till vingården och placeras i ett svalt rum över natten, vilket sänker bärens temperatur till cirka 6 grader innan de krossas och avstjälkas nästa morgon. Juicen lägger sig över natten och endast den rena, klara frigående juicen pumpas in i jäsningstankar. Jäst tillsätts i juicen och jäsningen tar cirka tre till fyra veckor. Vinet skickar ytterligare ett par månader på sin fina jästfällning innan det stabiliseras och buteljeras.


Färg: Klar ljusgrön med gyllene nyans. 

Doft: Vacker färsk grönpeppar och klippt gräs öppnar sig för en passionsfrukt och guavafrukt med inslag av lime och fynbos.
Smak: Färsk tropisk frukt och grön paprikasmak med välbalanserad krispig syra som slutar till en kvardröjande mineral kritaktig finish.

Druvor: 100% Sauvignon Blanc.

Lagring:  rostfri ståltank.

Syra: 5,8 g/l

Sockerhalt: 2,2 g/l

Alkoholhalt: 12,5% vol. 

Flaskstorlek: 750ml

Antal per kolli: 6 flaskor

Passar till: Vegetariskt, fisk, skaldjur och kyckling.

Serveringstemperatur: 7-9°C

Jakkalsvlei Chenin Blanc

CHENIN BLANC

2021

Västra Kapprovinsen, Sydafrika

Druvorna är planterade i Bokkeveld norr om Outeniquaberget och ger druvor av exceptionell kvalitet. De svalare sluttningarna som vetter mot öster ger frisk eftermiddagsbris från berget, vilket betyder att druvorna svalnar snabbt på eftermiddagen. Dessa hårda steniga förhållanden som hanteras genom nödvändig dropp-bevattning, vilket ger små bär med mer fruktighet och djup. Druvorna skördas i början av februari, och plockas i små 20 kg-lådor och transporteras till Jakkalsvlei. I källaren ställs lådorna i ett kallt rum över natten och bären svalnar till ca 6°C. Nästa morgon avskalas och krossas klasarna och saften pumpas in i en sedimenteringstank, och där den får ligga över natten. Nästa morgon hälls saften ner i jäsningstankar där jäst tillsätts, och jäsningen varar i cirka tre veckor vid svala temperaturer. Efter jäsningen tas vinet från den grova jästfällningen och stannar på den fina

jästfällningen i ett par månader innan det buteljeras.


Färg: Krispigt limegul.

Doft: Tropisk frukt, litchi och vita päron.

Smak: Mjuka tropiska frukter, guava och aprikos.

Druvsort: 100% Chenin Blanc

Sockerhalt: 3,7 g/l

Syra: 6,0 g/l

PH värde: 3,19

Alkoholhalt: 13,5% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Förpackningsstorlek: 6 flaskor

Passar till: Fisk, skaldjur, kyckling och pasta.

Serveringstemperatur: 7-9°C


Systembolaget artikel nr: 54120

Jakkalsvlei River Cuvée

RIVER CUVÉE

2021

Västra Kapprovinsen, Sydafrika

Grenache Blanc, Roussanne och Chenin Blanc vinstockarna skördas vid olika tidpunkter under skördesäsongen och hålls åtskilda innan den sista blandningen görs. Grenache Blanc skördad vid 22,5 balling lämnas på skinnet i ett par timmar för att ge textur och syra till gommen medan Roussanne skördas mycket mognare vid 24 balling och jäses i nya ekfat, Chenin Blanc plockas vid 23 balling ger balans till vinet genom att tillföra friskhet och fruktighet. I källaren placeras lådorna i ett kallt rum över natten och druvorna får svalna till cirka 6°C. Nästa morgon krossas klasarna och saften pumpas in i en sedimenteringstank. Nästa morgon lagras juicen i jäsningstankar där jäst tillsätts och jäsningen pågår i cirka tre veckor i sval temperatur. Efter jäsning får vinet vila i ett par månader. Sen görs den sista blandningen och vinerna flaskas. 


Färg: Krispigt limegul.

Doft: Mogen vit tropiskfrukt, persika, vita päron och citrusblommor.

Smak: Mogen tropiskfrukt med en hint av vanilj.

Druvor: 40% Grenache Blanc, 30% Roussanne & 30% Chenin Blanc.

Sockerhalt: 3,5 g/l

Syra: 5,8 g/l

PH värde: 3,22

Alkoholhalt: 14% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Förpackningsstorlek: 6 flaskor

Passar till: fisk, skaldjur, kyckling och pasta.

Serveringstemperatur: 7-9°C

Jakkalsvlei River Cuvée

CHARDONNAY

2022

Västra Kapprovinsen, Sydafrika

Vinrankorna är planterade i skifferjord norr om Langeberg. Det kontinentala klimatet i Langeberg-Garcia-området gör att dessa vinstockar upplever temperaturer långt under noll under vintern. Detta är avgörande för att odla Chardonnay av god kvalitet och för att tillåta jämnare knoppar. De steniga skifferjordarna ger små skördar men ger viner med komplexitet och textur.Färg: Halm gul.

Doft: Lime och apelsin skal med toner av vanilj. När vinet har öppnat sig så kommer även dofter av torkade örter, mandel och ek fram.

Smak: Grönt äpple, rostad mandel och lime. Smakerna sitter kvar i gommen och dröjer sig kvar i avslutas med toner av mjuk ek.

Druvsort: 100% Chardonnay

Sockerhalt:  4,3 g/l

Syra: 6,1 g/l

Alkoholhalt: 13% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Förpackningsstorlek: 6 flaskor

Passar till: fisk, kyckling och kalv.

Jakkalsvlei River Cuvée

RHINO RUN - CHENIN BLANC

2023

Robertson, Sydafrika

Denna torra och medelfylliga Chenin Blanc skapades för att hedra den vita noshörningen.  Druvmusten får kalljäsa och man påverkar inte processen utan man låter vinet få ge sitt egna uttryck för att beskriva sitt ursprung. Vinet har en doft av mogna persikor, päron, bakad äpplen och honungsmelon. I smaken finner man tropiska frukter, ingefära, marmelad och blommiga toner.


Färg: Citrongul.

Doft: Mogen persika, päron, äpple och honungsmelon.

Smak: Mogen tropiskfrukt, ingefära, marmela med blommiga toner.

Druva: 100% Chenin Blanc.

Sockerhalt: 1,8 g/l

Syra: 5,2 g/l

PH värde: 3,55

Alkoholhalt: 13,5% vol.

Flaskstorlek: 750ml

Förpackningsstorlek: 6 flaskor

Passar till: fisk, skaldjur, kyckling och pasta.

Serveringstemperatur: 7-9°C

Alla våra viner som inte finns i Beställningssortimentet går att beställa via Privatimporten hos Systembolaget.