Den första årgången av Shiraz skördades från vingårdarna i söderläge på Weltevreden Estate. Druvorna plockades vid optimal mognad, och efter att ha inokulerats med jäst, jästes vinet i rostfria ståltankar och får sedan mogna i 12 månader på fransk ekfat.
Shiraz vinet är ett medelfylligt vin med en profil av mullbär och tranbär som är elegant integrerade med toner från kryddpeppar, muskotnöt, choklad och körsbärstobak. Vinets palett är rund med mogna tanniner som resulterar i en Shiraz med torrt avslut och elegant längd.
Färg: Rubinröd.
Doft: Mörk frukt, mullbär och mogna björnbär.
Smak: Mullbär, svartvinbär, choklad, körsbärstobak och kryddpeppar.
Druva: 100% Shiraz
Lagring: 12 månader på franska ekfat.
Syra: 5,8 g/l
Sockerhalt: 2,6 g/l
Alkohol: 14,5% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Serveringstemperatur: 16° - 18°C
Passar till: Slow-roasted BBQ fläskkött, hårda ostar.
Är ett vin gjort på 5 sorters druvor i Bordeaux-stil. Alla druvsorter skördas från 9 vingårdar på Blaauwklippen i Stellenbosch Golden Triangle. Druvorna handplockas och transporteras till vinkällaren. Där avstjälkas dom och pressas, för att sedan jäsa på franska ekfat och rostfrittståltankar. Batonnage sker två gånger om dagen för att säkerställde den känsliga extraktion av tanniner. Sedan sker 14 till 18 dagars skalkontakt efter jäsningen. Malolaktiskjäsning följs på 300-liters fransk ekfat. Druvmusten mognar separat i 16 månader på franska ekfat – 13% first fill – och ekfat innan blandning och tappning.
Vinets beskrivning:
”Mörk cassis och cigarrlåda med toner av plommon och chokladpudding. Smaken är levande med sammets tanniner, seriös och utmärkt längd.”
Färg: Djup röd.
Doft: Mogna mörka bär, plommon och läder.
Smak: Svartvinbär, plommon, choklad och tobak.
Druvor: 38% Cabernet Sauvignon, 24% Merlot, 14,5% Cabernet Franc, 14,5% Malbec och 9% Petit Verdot.
Lagring: Franska ekfat i 16 månader.
Syra: 5,20 g/l
Sockerhalt: 2,9 g/l
Alkoholhalt: 14,5% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Serveringstemperatur: 16-18°C
Passar till: Nöt och fläskkött.
Handplockade druvor transporteras till vinkällaren där vinframställnings-processen påbörjades. Druvor som används växer på två olika block. Druvorna från de olika blocken avskalas separat och druvmusten jästes i rostfria ståltankar. Två gånger dagligen sker batonnage i 21 dagar. Malolaktisk jäsning och mognad följs på 300L franska ekfat i 12 månader. 23% är av nya franska ekfat.
Vinet beskrivning:
”Mörk choklad, mineral och tobaksnyanser stödjer
rikliga toner av mullbär, cassis, blåbär, svart
bär och plommon. Plysch kritiga tanniner med levande konsistens på gommen. En fin aromatisk avslutning med kvardröjande längd och krämig flintig konsistens.”
Färg: Rubinröd.
Doft: Mörka bär, tobak och mineraler
Smak: Svartvinbär, blåbär, mullbär och choklad.
Druva: 100% Malbec
Lagring: Franska ekfat i 12 månader.
Syra: 5,40 g/l
Sockerhalt: 2,70 g/l
Alkoholhalt: 15% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Serveringstemperatur: 16-18°C
Passar till: Nötkött och ostar.
När druvorna är skördade krossas de försiktigt och flyttas till öppna jäskar. Druvmusten av Cabernet Sauvignon druvorna genomgår en "kall blötläggning" på skalet under en period av 48 timmar. Denna process kallas maceration och är viktig för att extrahera färg, smak och tanniner från skalet. Efter macerations processen tillsätts den utvalda jästen och jäsningen börjar. Jäsningen sker vid en temperatur mellan 24-25°C och vinet får regelbundna pump overs. Hela jäsningsprocessen tar cirka 10 dagar och efter att processen är klar, flyttas vinet försiktigt till nya 300L franska ekfat. Där får vinet mogna i en temperaturkontrollerad källare i 15-18 månader.
Resultatet blir ett läckert vin med koncentration av smaker som mogna plommon, svarta vinbär och björnbärsfrukter ackompanjeras av mild vaniljkrydda, smidiga tanniner och en lång finish. Elegant och vackert balanserad, vilket gör att den kommer att åldras i ytterligare ett decennium.
Färg: Rubinröd.
Doft: Mörka bär, ekfat och läder.
Smak: Plommon, svartvinbär och björnbär med toner av vanilj.
Druva: 100% Cabernet Sauvignon
Lagring: Nya franska ekfat i 15-18 månader.
Syra: 6,2 g/l
Sockerhalt: 3,6 g/l
Alkoholhalt: 14% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Serveringstemperatur: 16-18°C
Passar till: Fläsk, nöt- och viltkött och ostar.
När druvorna är skördade krossas de försiktigt och flyttas till öppna jäskar. Cabernet Sauvignon-juicen genomgår en "kall blötläggning" på skalet under en period av 48 timmar. Denna process kallas maceration och är viktig för att extrahera färg, smak och tanniner från skalet. Efter macerations processen tillsätts den utvalda jästen och jäsningen börjar. Jäsningen sker vid en temperatur mellan 24-25 grader Celsius och vinet får regelbundna pump overs. Hela jäsningsprocessen tar cirka 10 dagar och efter att processen är klar, flyttas vinet försiktigt till nya 300L franska ekfat. Där får vinet mogna i en temperaturkontrollerad källare i 15-18 månader.
Vinet har en läcker koncentration av smaker av mogna plommon, svarta vinbär och björnbärsfrukter ackompanjeras av mild vaniljkrydda, smidiga tanniner och en lång finish. Elegant och vackert balanserad, vilket gör att den kommer att åldras i ytterligare ett decennium.
Färg: Rubinröd.
Doft: Mörka bär, ekfat och läder.
Smak: Plommon, svartvinbär och björnbär med toner av vanilj.
Druva: 100% Cabernet Sauvignon
Lagring: Nya franska ekfat i 15-18 månader.
Syra: 6,2 g/l
Sockerhalt: 3,6 g/l
Alkoholhalt: 14% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Serveringstemperatur: 16-18°C
Passar till: Fläsk, nöt- och viltkött och ostar.
Druvorna som används till detta vin växer på två olika platser. Langeberg/Garcia-druvorna växer i skifferjord och ger koncentration och fyllighet till vinet med mörkröd frukt. Herbertdale-druvorna växer i sandstensjord och ger friskhet och liv tillsammans med röd frukt och lite örttoner. Cabernet Sauvignonklasar plockas vid 25 balling i Langeberg/Garcia-området medan druvor från Herberstdale plockas vid 23,5 till 24 balling. Klasarna avskalas och krossas till slutna kylda jäsningstankar. Efter jäsningen hålls vinet tillsammans med skalet i ytterligare två veckor innan det separeras. Vinet avslutar den malolaktiska jäsningen i tankar av rostfritt stål och hälls senare till franska ekfat på 300 liter. Där får vinet vila i 18 månader innan de bästa faten väljs ut och buteljeras.
Färg: Opak röd.
Doft: Mörka frukter, cassis, choklad, grafit, timjan och cederträ.
Smak: Mogna mörka frukter, örter och vanilj. Frisk syra med långt avslut.
Druva: 100% Cabernet Sauvignon
Sockerhalt: 2,6 g/l
Syra: 6,1 g/l
PH värde: 3,8
Alkoholhalt: 14,5% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Passar till: fläsk- nötkött
Systembolagets artikel nr: 73559
Merlot vinstockar odlas på de norra och södra sidorna av Langeberg berget, och växer i sandstens- och skifferjordar. Detta gör att druvorna blir medium fylliga. Merlot klasarna som växer vid Langeberg/Garcia mognar snabbare och ger små druvor med intensiv smak, djup och färg. Merlot druvorna från Herbertsdale-området mognar långsammare med svalare väder och dimma som täcker vinstockarna från Indiska oceanen på morgonen, vilket ger friskhet och frukt till vinet.
Merlot klasarna skördas under mitten av februari. De avskalas och krossas i öppna jäsningstankar. Cirka 10 % av juice dräneras omedelbart från skalen för att ge mer koncentration till resten av juicen. Efter två dagar av kall maceration och dagliga punch downs inokuleras musten med jäst. Så fort jäsningen startar pumpas vinet över två till tre gånger om dagen för att hålla locket fuktigt. Innan jäsningen är klar töms saften från skalen och skalen pressas. Efter den malolaktisk jäsningen går vinet från rostfria ståltankar till att lagras på fjärde eller femte fyllningen på 225L franska ekfat i 12 månader.
Färg: Mörk plommonröd färg.
Doft: Mogna katrinplommon, röda körsbär och violer. Toner av ekfat med inslag av torkade löv och rosmarin.
Smak: Medelfyllig smak av röda körsbär, mogna hallon, färska plommon och ekfat. Syran och sötman i frukten är välbalanserad och med mogna tanniner.
Druva: 100% Merlot
Sockerhalt: 4,6 g/l
Syra: 6,2 g/l
PH värde: 3,44
Alkoholhalt: 14,5% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Serveringstemperatur: 18°C
Passar till: lamm, kalv och vegetariska rätter.
Systembolagets artikel nr: 58426
Pinotage-rankor är planterade på den västra sluttningen vid Jakkalsvlei. Jordmånen består av sandstensjord med hög lerhalt. Dessa vinstockar ger lägre avkastning och mognar långsammare på grund av den kortare mängden direkt solljus under mognads-säsongen. Dessa förhållanden ger mer koncentrerad frukt med mörkare färg och mer intensiva smaker. Shiraz-vinstockar är planterade i skiffer norr om Langeberget. De mognar snabbare och har direkt solljus under mognaden. Den grunda hårda jorden och de varmare förhållanden gör att shiraz stockarna ger med mindre frukt, men de ger mer krydda och djup i smaken.
Shiraz- och pinotagedruvorna skördas vid olika tidpunkter under säsongen. Pinotage från Jakkalsvlei plockas först 24.5 Balling och Shiraz från Jakkalsvlei plockas 23.5 och Shiraz från Langeberg/Garcia-området plockas 24.5. De olika mognadsstadierna samt de olika mikroklimaten ger vinet komplexitet. Vinet lagras på 225L franska ekfat i 12 månader. Efter 12 månader smakas faten och de bästa faten väljs ut för att producera denna fylliga Cape Blend.
Torkade katrinplommon, svarta körsbär och vitpeppar på näsan. Vinet har lager av smaker när det öppnar sig för kryddor, violer och torkade löv. Smaken är fräsch och komplex med smaker av röda bär, kakao och torkade örter. Kroppen är fyllig med rundade tanniner och en finish av krydda och peppar.
Färg: Mörk körsbärsröd.
Doft: Torkade katrinplommon, mörka körsbär, viol och vitpeppar.
Smak: Röda bär, kakao, torkade örter och peppar.
Druva: 65% Shiraz och 35% Pinotage
Sockerhalt: 2,1 g/l
Syra: 6,0 g/l
PH värde: 3,43
Alkoholhalt: 14% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Serveringstemperatur: 18°C
Passar till: fläsk kött
Systembolagets artikel nr: 77409
För detta vin väljs druvor från ett utpekat Pinotage-block som odlats på en sluttning mot väster på Jakkalsvlei. Lägre ner vid dalbotten med nedbruten sandstensjord. På vingården växer vinstockar med högre avkastning lägre ner i dalen vilket ger vinet mjukhet och elegans medans vinstockarna som växer längre upp bär mindre klasar, vilket ger vinet ett moget och koncentrerad fruktsmak och längd. Pinotage vinstockar skördas i slutet av januari vid 23 – 24 balling. Klasarna avskalas och krossas och läggs i öppna tankar. 25% av juicen används för Jakkalsvlei Pinotage Rosé. Druvmusten får stå under en period av 24 - 36 timmar i kall maceration, sen tillsätts en utvald jäst som ger en långsam jäsning. Innan jäsningen är slut separeras vinet från skalen. Vinet pumpas sedan in i rostfria tankar för att avsluta jäsningen. Sedan pumpas vinet över till en tanken med ekblock och där får vinet vila i 6 månader, för att sedan läggas på ekfat i ytterligare 6 månader.
Färg: Mörk rubinröd.
Doft: Rostade mörka körsbär, plommon, mullbär, kaffe, choklad och kola.
Smak: Mörka bär, kaffe och choklad.
Druva: 100% Pinotage
Sockerhalt: 8 g/l
Syra: 5,9 g/l
PH värde: 3,5
Alkoholhalt: 14% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Serveringstemperatur: 18°C
Passar till: vilt, nötkött och hårda ostar.
Systembolagets artikel nr: 75245
Cabernet Franc-rankor är planterad i nedbruten sandstensjord norr om berget Langeberg i området Langeberg-Garcia. Vinrankorna är planterad i radriktningen öst till väst för att säkerställa att solen går upp och går ner över vinrankorna och håller då druvorna mestadels i skuggan av löven under dagen. Dessa sandstensjordar låter överflödigt vatten rinna av snabbt, men ett lager av lera håller vinstockarnas rötter svala och ger dom den nödvändiga fukten för att producera kvalitetsdruvor.
Färg: Plommon röd.
Doft: Lavendel, rosmarin, timjan och violer med kryddiga toner av kryddnejlika och stjärnanis följt av svarta frukter och grafit.
Smak: Svarta vinbär, mullbär, mörka körsbär och lakrits. Smaken är komplex och silkeslena tanniner som balanserar den mörka frukten och den mjuka syran.
Druva: 100% Cabernet Franc
Sockerhalt: 2,1 g/l
Syra: 6,2 g/l
Alkoholhalt: 14% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Förpackningsstorlek: 6 flaskor
Serveringstemperatur: 18° C
Passar till: lamm, nöt och vilt.
På de svalare östsluttningarna hos Jakkalsvlei växer Pinot Noir druvor som används för att skapa detta unika vin. Dessa vinstockar planterades 2008 och är en av de svårare sorterna att odla. Med det mjuka skalet på bären och den täta bunten Pinot Noir är den mycket känslig för röta. Det medför att man arbetar med strikta metoder för att säkerställa att druvorna som skördas från dessa vinstockar är av högsta klass. Öppet löv verk och bra dränering i marken säkerställer att klasarna hålls torra och friska av vind och sol.
Färg: Plommon röd.
Doft: Färska mogna röda körsbär, röda hallon, söta plommon och mjuk ek. När vinet öppnar sig kommer inslag av fänkål och rooibos.
Smak: Färska röda körsbär och svarta bär fyller gommen och dessa fruktsmaker hänger kvar i gommen innan det avslutas med torkad tobaksblad och frisk syra.
Druva: 100% Pinot Noir
Sockerhalt: 1,5 g/l
Syra: 6,1 g/l
Alkoholhalt: 13% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Förpackningsstorlek: 6 flaskor
Passar till: fläsk, anka och lamm.
Klassisk blend på Cabernet Sauvignon och Merlot som med stor fyllighet uttrycker dess unika karaktär. Vinstockarna är planterade 2014 i väldränerad sandjord i Karoo området. Druvorna skördas för hand vid optimal mognad under februari månad och jäsningen pågår under 7 dagar tillsammans med skalresterna. Därefter får vinet vila i 12 månader på rostfriatankar innan det fylls på flaska.
Färg: Röd.
Doft: Plommon, blåbär och björnbär.
Smak: Mogna plommon, blåbär och björnbär.
Druvor: 60% Cabernet Sauvignon och 40% Merlot.
Sockerhalt: 2,10 g/l
Syra: 5,03 g/l
PH värde: 3,65
Lagring: 12 månader på rostfriatankar.
Alkoholhalt: 14% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Serveringstemperatur: 18°C
Passar till: lamm, kalkon och kyckling.
Druvorna sorteras på vingården och fermenteras sedan i stora jästankar med automatiska pumpövergångar. Den malolaktisk jäsningen sker sedan på fransk ekfat. Därefter får vinet mogna i ytterligare tio månader, innan det tappas på flaska. Denna Cabernet Sauvignon från Van Loveren är ett välbalanserat fruktdrivet vin med smaker av svartvinbär, plommon och björnbär som tillsammans med ekfatstonerna ger ett fylligt avslut.
Färg: Rubinröd
Doft: Svartvinbär, plommon, vanilj och kryddor.
Smak: Svartvinbär, plommon, björnbär och choklad.
Druva: 100% Cabernet Sauvignon
Lagring: 10 månader på franska ekfat.
Syra: 5,4 g/l
Sockerhalt: 2,3 g/l
Alkohol: 14% vol.
Flaskstorlek: 750ml
Antal per kolli: 6 flaskor
Serveringstemperatur: 18° - 20°C
Passar till: Kyckling, lamm, vilt, nöt- och fläskkött och blå mögelostar.